Cukier i sól białą śmiercią? Zapomnij, oto najgroźniejsza substancja, którą jesz codziennie

Ponad tydzień temu, 2017-10-12 Zdrowie
komentarze ()
Cukier i sól białą śmiercią? Zapomnij, oto najgroźniejsza substancja, którą jesz codziennie

Cukier i sól białą śmiercią? Zapomnij, oto najgroźniejsza substancja, którą jesz codziennie

Ponad tydzień temu, 2017-10-12 Zdrowie

Zgodnie ze starym porzekadłem, biała śmierć czyha w kuchni niemal na każdym kroku. Okazuje się jednak, że przy tej substancji cukier i sól to ledwie drobne rzezimieszki.

 

Tę substancję konsumujesz niemal codziennie, nie mając o tym nawet pojęcia. Choć nie wiesz o tym, to właśnie dzięki niej doznania smakowe wielu pokarmów, zwłaszcza tych gotowych, są tak wyraźne.

 

Mowa o glutaminianie sodu, który często występuje w składzie produktów pod nazwą E621.

 

Podobnie jak cukier i sól występuje w postaci białego proszku, jednak nie jest tak szkodliwy, jak te. Glutaminian jest wiele razy groźniejszy.

 

Nie tylko bowiem wzmacnia smak, ale także uczucie głodu i zwiększa apetyt. Wiele przypadków nadwagi i otyłości wynika właśnie z jego działania.

 

 

Bardzo łatwo przenika do krwi i mózgu, wywołując zmiany w reakcjach głodu i łaknienia. W jego towarzystwie sól i cukier stają się jeszcze groźniejsze.

 

Niestety, nie da się przed nim uciec. Wykorzystywany jest w ogromnej ilości pokarmów – od kiełbas, przez konserwy, zupy po piwo i napoje słodzone.

 

Dzienna dawka spożycia wynosi 1,5 g dla dorosłego, a dla dziecka 0,5 g. Rocznie na świecie wykorzystuje się go aż 200 tys. ton.

 

Objawy jego przedawkowania to silne bóle głowy, nudności, osłabienie czy ból w klatce piersiowej.

 

Glutaminian szczególnie groźny jest dla kobiet w ciąży, ponieważ prowadzi do zaburzeń hormonalnych i komplikacjach rozwoju płodu. Żeby tego było mało, jedzony w dużych ilościach uszkadza wzrok.

Kontrolerzy biletów w szoku. Ta decyzja sądu pozwoli ci jeździć komunikacją miejską ZA DARMO!

Następne newsy »